A Nagycenki Kastély

A Nagycenki KastélySzéchenyi Antal 1750 körül a kiscenki majorház helyén építette a barokk kastélyt. Az építkezés 1760 körül fejeződött be, ekkor készült el a Széchényi címer is.

Majd a csodálatos francia kert, a hársfasor melynek építése Barkóczy Zsuzsanna Antal gróf feleségének nevéhez fűződik. 1783.-ban Széchényi Ferenc gróf a kastélyba költözött, majd 1791.-ben a kastély két emeletessé építésére Hefele Menyhért készített tervet.
Viszont a tervet csak kisebb részletekben használta fel Széchényi gróf és 1799.-ben a soproni Ringer József vezetésével megkezdődött az építkezés.

A klasszicista homlokzatú kastély együttes 1800 nyarán készült el. 1834-40 közt Széchenyi István ismét átépítette a kastélyt Hild Ferenc soproni építész segítségével.

Az országban itt volt először gázvilágítás, az épületben fürdőszobák és vízöblítéses WC-ket épített. A keleti szárnyban kapott helyett az istálló mely a magyar lótenyésztés büszkeségévé vált, a kastélypark, pedig angolparkká formálódott.

Széchenyi István fia Béla számos növényritkaságot telepített a kastélyparkba.

Az épület a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett berendezéseiben is.

1969.-ben történt meg az újjá építése, a Széchenyi István Emlékmúzeum a nyugati szárnyban ekkor kapott helyet, a keleti szárnyban, pedig Kocsi Múzeum és méntelep, a Vörös kastélyban szálloda, étterem, kávéház létesült.


Elfogadóhely