A Soproni Borvidék

A Soproni Borvidék az Alpokalján terül el, 1920.-ig egy borvidéket képezett az évszázados hagyományokkal rendelkező borvidék. A Soproni Borvidék földrajzilag egyenes folytatása a burgenlandi Lajta-hegység,-Ruszt-Fertő-vidék bortermő területeinek. A borvidékhez tartozik Kópháza, Balf, Harka, Fertőrákos, Fertőboz községek is. A vidék szőlődombjairól az Alpok és a Fertő tó látható.

  • Horváth József (Ráspi)

„Alkotni és elkápráztatni” alapvető borászati célkitűzései.
A természet által megalkotott ízek jellemzik borait, melyeket a tőkén a bogyóban sűríti.
A borok 1000-1800 kg/hektáron drasztikus hozamkorlátozással készülnek.
A címkéken is látható, hogy öreg tőkékről szüretelt szőlőből, napenergiával, a borvidék természetes flórájával érik el kellemes ízüket.

  • Luka Pincészet

A család ültetvényei a Fertőrákos-Balf közötti dombsoron találhatóak, kihasználva a Fertő tó menti klímát, a napfényt, a kiváló talajt a szőlőtermesztésre. A Luka család szőlőtermesztése évszázadokra tekint vissza. A Cabernet sauvignon, Pinot noir, Zweigelt és Kékfrankos szőlőik kiváló minősége a család szőlőtermesztési hagyományainak köszönhető.
Boraik hazai és külföldi viszonylatban is nagy sikereket érnek el.
Boraik készítése ötvözi őseik borászattal kapcsolatos szabályait.

  • Pfneiszl Pincészet

A család mezőgazdasággal és szőlőműveléssel foglalkozik.
Franz Pfneisl és két fivére Ausztriában közösen borászkodik.
Franz Pfneisl meggyőződése volt, hogy a Soproni Borvidék egyedi borokat képes adni, ezért ma már feleségével és két lányával együtt jó minőségű borokat alkot a Soproni Borvidéken. Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Merlot, Shiraz és Zenit fajtákból prémium minőségű borait igen sokan kedvelik.

  • Taschner Borház

Poncihter család áll a Taschner Borház mögött, mely már évszázadok óta foglalkozik borászattal.
Borfajtáik: Irsai Olivér, Zenit, Sauvignon blanc, Zweigelt, Kékfrankos rosé, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Napoleon cuvie.
A Soproni Borvidéken a Taschner Borház jelenleg 11. 5 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel.

  • Weninger Pincészet

Franz Weninger 1995.-ben Ausztriában az év borásza címet kapta, Balfon 1997.-ben alapított pincészetet az ausztriai borász.
Fia Franz Reinhard 2002 óta irányítja a borászatot, kitűnő iskolákban Ausztráliában és Kaliforniában sajátította el a borászat rejtelmeit.
Spern Steiner és Frettner düllőkben jelenleg a borászat 3 hektár területen gazdálkodik.
Borfajtáik: Merlot, Kékfrankos, Pinot noir, Syrah, Fehér burgundi, Cabernet franz.


Elfogadóhely